dinsdag 5 juni 2012

Eikenprocessierups

Overlast veroorzaakt door de brandharen van de eikenprocessierups is nu – eind mei – begonnen. Dat is, door het koude weer in april, ruim drie weken later dan vorig jaar. Na het warme weer van afgelopen tijd ontwikkelen de rupsen zich snel.

.
De eikenprocessierups, de larve van de eikenprocessievlinder (Thaumetopoea processionea), is voor Nederland een nieuwe soort. Vanaf het begin van de jaren ’90 van de vorige eeuw heeft de soort zich geleidelijk aan uitgebreid over een groot deel van het land. De rupsen eten blad van eiken, maar dat is niet het grootste probleem. De overlast bestaat vooral uit de brandharen van de rupsen die huidirritatie, benauwdheid en soms allergische reacties kunnen veroorzaken


Daarom wordt deze soort bestreden. Groenbeheerders zuigen de rupsen op, verbranden ze of zetten biologische vijanden in. Eind mei werd bekend dat onderzoekster Silvia Hellingman een nieuwe biologische vijand van de rups heeft ontdekt: de gestreepte eikenblindwants.

In het dossier ‘Eikenprocessierups’ van Groen Kennisnet – dat onlangs vernieuwd is – vindt je meer achtergrondinformatie en links over dit plaaginsect. En op Wikiwijs vindt je een leerarrangement gemaakt door Chantal ter Steege van AOC Oost.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten