donderdag 14 maart 2013

Google reader



Google Reader stopt, dit zijn de alternatieven
Bron: www.onlinepromotie.nl


Veel internetters zijn in rep en roer, want Google heeft vandaag bekendgemaakt per 1 juli aanstaande te stoppen met Google Reader, de veel gebruikte RSS-feedlezer van Google. De zoekgigant heeft de laatste jaren de gewoonte om een aantal populaire en minder populaire diensten stop te zetten, maar Google Reader zal waarschijnlijk het hardst gemist worden. 
Voor wie Google Reader nooit heeft gebruikt of gewoonweg geen idee heeft wat het is: het is een gratis online RSS-feedlezer. Veel websites publiceren (links naar) hun content in de vorm van RSS-feeds. Door je op deze feeds te abonneren blijf je op de hoogte van de nieuwste berichten. Google Reader was een van de populairste RSS-feedlezers en eigenaar Google heeft vandaag dus bekendgemaakt de dienst over drie maanden stop te zetten.


● Waarom stopt Google met Google Reader?
Google heeft in de loop der jaren talloze diensten gelanceerd. De een wat populairder dan de ander. Maar op een gegeven moment, toen mede-oprichter Larry Page het stokje weer overnam van Eric Schmidt, werd besloten om drastisch te snijden in al die diensten om zo de focus weer bij een aantal belangrijke producten te krijgen, zoals Google, Gmail, Calendar, Blogger, YouTube en sinds kort Google+. Juist die laatste dienst zou wel eens de reden kunnen zijn dat Reader nu moet sneuvelen. De mensen die al die tijd bezig waren met de RSS-feedlezer zouden binnen Google als geen ander snappen hoe ‘social’ werkt en zij mogen hun tijd en aandacht nu dus in Googles nieuwste oogappel Google+ steken.



● Welke alternatieven voor Google Reader zijn er?
Google Reader is lang niet de enige gratis RSS-feedlezer die er is. Maar het was wel erg populair, mede doordat het gratis was en doordat je er enkel een Google-/Gmail-account voor nodig had. Maar er zijn gelukkig alternatieven:


Netvibes is niet alleen een rssfeed-lezer, het is ook mogelijk om bepaalde widgets (zoals het weer, stripjes, kalender, etc) toe te voegen. Je kunt je widgets en RSS-feeds in diverse tabs onderbrengen, zodat je altijd het overzicht behoudt. Je kunt ervoor kiezen om alle door jou geselecteerde content in de vorm van widgets te tonen of alles onder elkaar te zetten, zodat je dat oude vertrouwde Google Reader-gevoel krijgt…

Feedly werkt met Google Reader. Je koppelt namelijk je Google-account aan de dienst waarna alle door jou verzamelde RSS-feeds uit je Google Reader-profiel naar Feedly worden verhuisd. Dus wat nu als Google Reader er per 1 juli mee stopt? Geen probleem, Feedly heeft een oplossing gevonden! Feedly is visueel erg aantrekkelijk en is zowel in de internetbrowser als als app zeer goed en fijn te gebruiken. Een aanrader!

The Old Reader is opgezet om terug te gaan naar the good old days van Google Reader. Of zoals zij het zelf zeggen: "Het is zoals de oude Google Reader, maar dan beter." De oude Google Reader was namelijk voor een enthousiaste schare fans vooral fijn voor het delen van content met vrienden, vergezeld door reacties en notities. Met The Old Reader wordt getracht dit weer in ere te herstellen. Aanmelden kan zowel met je Google-account als met je Facebook-profiel.

Totally.Me is iets anders dan de andere, omdat het zich niet alleen richt op RSS-feeds, maar ook op bookmarks en updates uit je sociale netwerken. Dit alles tezamen vormt dan ook een zeer visueel geheel. Leuk feitje: Totally.Me is door Nederlanders in Silicon Valley ontwikkeld. Uitproberen dus!

Deze startup had toen bekend werd gemaakt dat Google Reader ermee stopt nogal last van een stortvloed aan bezoekers, dus de site lag er even uit. Ook NewsBlur draait om RSS-feeds, maar het is tevens mogelijk om verhalen die jij interessant vindt te delen met je vrienden op je eigen openbare 'blurblog'. Ook kun je verhalen die je niet interessant vindt verbergen en de verhalen die je juist wel interessant vindt markeren. NewsBlur is ook als app te downloaden. Nadeel: met een gratis account kun je maar 10 verhalen per keer binnenhalen en kun je interessante verhalen alleen openbaar delen.


● Hoe exporteer ik mijn Google Reader-feeds?
Het kan voorkomen, nu of over een paar maanden, dat je je wilt aanmelden bij een RSS-feedlezer en het lukt je op de een of andere manier niet om je abonnementen uit Google Reader te importeren. Wat je dan kan doen is nu je Google Reader-abonnementen exporteren. Dat gaat zo: Ga ingelogd naar Google Takeout en klik vervolgens op 'Services kiezen'. Daar kies je vervolgens voor 'Reader' en klik je op 'Archief maken'. Je krijgt dan uiteindelijk een zip-bestand met daarin een aantal bestanden. 'Subscriptions.xml' is het bestand dat je zoekt. Deze kun je bij een aantal diensten zo uploaden, waarna al je oude, vertrouwde feeds in je nieuwe RSS-feedlezer verschijnen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten