donderdag 21 februari 2013

Opnemen van je beeldscherm met Jing

Bron: www.vives.nl en blog Peter LakemanMet het programma Jing kunt u alles opnemen wat u op uw beeldscherm doet met daarbij de mogelijkheid om wat u zegt ook op te nemen. Handig, zo kunt u bijvoorbeeld uw uitleg opnemen of een instructiefilmpje maken voor uw leerlingen.
Met het programma Jing kunt u alles opnemen wat u op uw beeldscherm doet met daarbij de mogelijkheid om wat u zegt ook op te nemen. Handig, zo kunt u bijvoorbeeld uw uitleg opnemen of een instructiefilmpje maken voor uw leerlingen.

Hoe werkt het?

Jing is een gratis programma van het bedrijf TechSmith. U kunt het dowloaden via de link techsmith.com/jing.html. Het is geschikt voor zowel Windows- als Mac-besturingssystemen.
Na het downloaden moet u een account aanmaken door een aantal gegevens in te vullen.
Als u dat gedaan heeft, verschijnt er een soort zonnetje bovenaan in uw beeldscherm bij Windows, of in de rechterbovenhoek bij Mac.
Door met uw muis over het zonnetje heen te gaan, krijgt u drie icoontjes in beeld. Het belangrijkste icoontje is het plusteken. Als u op het plustekentje klikt, verschijnt er een raster op uw pagina waarmee u kunt aangeven welk gedeelte van uw scherm u wilt opnemen. Het gedeelte dat ‘verlicht’ wordt, is het gedeelte dat opgenomen wordt. Vervolgens klikt op op ‘capture image’ of ‘capture video’ om ofwel een afbeelding te maken van uw huidige scherm [screenshot], ofwel een video te maken van uw scherm met datgene wat u daarbij inspreekt en de handelingen die u doet op het scherm [screencast].

Capture image

Als u gekozen heeft voor ‘capture image’, dan krijgt u daarna de mogelijkheid om elementen toe te voegen aan de schermopname die u heeft gemaakt. Zo kunt u tekst toevoegen, pijlen om iets aan te wijzen, een frame toevoegen of de highlighter gebruiken om een bepaald stuk tekst te markeren. Gebruikt u daarvoor het menu dat u vanzelf in beeld krijgt. Bij ‘capture video’ krijgt u na de opname de mogelijkheid om de opname te bekijken, te delen, op te slaan of weg te gooien indien de opname niet naar wens is.

Capture video

De video wordt als .swf bestandsformaat [ShockWave Flash] opgeslagen op uw harde schijf. De maximale opnameduur is vijf minuten als u de gratis versie van Jing gebruikt. U kunt de opname ook online opslaan via screencast.com, klik dan op ‘delen’.
Bij het aanmaken van uw Jing account heeft u automatisch ook een account aangemaakt bij screencast.com. Op deze website heeft u de mogelijkheid om een url te genereren van uw opname zodat u deze aan uw leerlingen kunt doorgeven. Of u gebruikt de embedded code zodat u het filmpje bijvoorbeeld op een website of in de elektronische leeromgeving kunt opnemen.Naast het plusteken, ziet u nog een icoontje dat staat voor ‘history’. Daarmee komt u terecht in een overzicht van eerder gemaakte opnames. U kunt deze opnames bekijken, delen of verwijderen. U kunt overigens gemaakte opnames niet meer bewerken.

Camtasia

Als u dat wel wilt, dan kunt u een uitgebreider programma van het bedrijf TechSmith kopen genaamd ‘Camtasia’. U heeft dan meer mogelijkheden en u kunt ook langere video’s maken.Het laatste icoontje staat voor ‘more’. Daarmee kunt u een aantal instellingen aanpassen en Jing ‘uitzetten’ zodat het zonnetje niet meer boven in beeld staat.

Mogelijkheden voor het onderwijs

Jing kunt u op verschillende manieren inzetten in uw onderwijs, afhankelijk van het doel dat u wilt bereiken:
Het principe waarbij je de les ‘omgooit’ en leerlingen vraagt om thuis de uitleg te bekijken, wordt ook wel ‘flipping the classroom’ genoemd. Kennisnet heeft de ervaringen die opgedaan zijn met dit onderwijsmodel, maar ook de meningen hierover, gebundeld op de website flippingtheclassroom.kennisnet.nl. Het grootste voordeel van online leren via video, dat ook uit onderzoek naar voren komt, is dat leerlingen controle hebben over het tempo en de frequentie waarop de inhoud aangeboden wordt. Dit past goed bij bij gedifferentieerd onderwijs. Op de website zijn ook voorbeelden van videolessen te vinden en een overzicht van tools zoals ‘Jing’ waarmee screencast gemaakt kunnen worden. Welk programma het handigst is, hangt af van uw wensen en mogelijkheden. In elk geval zijn er genoeg gratis mogelijkheden en hoeft techniek niet de drempel te zijn. Het belangrijkste bij ‘flipping the classroom’ is dat u nadenkt over de manier waarop u de video’s inzet, en hoe u er in de les op verder gaat. Ook dit didactische vraagstuk wordt op de website besproken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten