woensdag 22 augustus 2012

Ontgoogelen: jezelf verwijderen van Google

Bron: http://pepermunt.net

                
Via Google komen oude berichten op internet steeds bovendrijven. Maar er is iets aan te doen: met deze praktische tips kun je de informatie over jezelf verwijderen of verbeteren. In de meeste gevallen is het zinloos om Google te vragen om iets uit de zoekresultaten te halen. Dangerous GoogleGoogle is een zoekmachine, die informatie overneemt van andere websites. Je moet dus niet bij Google zijn, maar bij de websites waarop de informatie staat. Als die websites worden aangepast verdwijnt de informatie ook - binnen enkele weken - van Google.
Bedenk dat alles draait om de vermelding van je achternaam. Als bij een foto of een bericht alleen je voornaam staat komt het niet boven bij het googelen van je volledige naam. Meestal is het dus genoeg om je achternaam te (laten) verwijderen om iets te verwijderen uit Google.



Wanneer kan ik Google wél benaderen?

Wanneer er gevoelige persoonlijke gegevens in de zoekresultaten opduiken, kun je Google vragen om dit te verwijderen. Het gaat daarbij om:
Burgerservicenummer
Bank- of creditcardnummer
Handtekening
Jouw (bedrijfs)naam op een adult website
Uiteraard moeten de gegevens ook verwijderd worden van de betreffende website, anders staat het nog steeds op internet.

Sociale netwerken

Profielen op Facebook, LinkedIn, Twitter en Hyves verschijnen hoog in de zoekresultaten van Google. Deze profielen kun je zelf opschonen of verwijderen als er ongewenste informatie bovenkomt.

Facebook profiel uit Google verwijderen
Een Facebook profiel kan helemaal uit Google verwijderd worden. Het profiel blijft dan wel bestaan, maar het verschijnt niet meer in de zoekmachine.
  1. Ga in Facebook naar Startpagina - Privacyinstellingen.
  2. Klik op Instellingen aanpassen.
  3. Klik bij Toepassingen en websites op Bewerk je instellingen.
  4. Klik bij Openbaar zoeken op Instellingen bewerken.
  5. Haal het vinkje weg bij Alle zoekopdrachten inschakelen.

Foto-albums

Als er een ongewenste foto van jezelf in een webalbum staat, met je naam erbij, zul je meestal de persoon kennen die het erop heeft gezet. Een mailtje naar deze vriend, met het verzoek om je achternaam te verwijderen, kan dit oplossen. Als de achternaam is verwijderd zal de foto ook in Google na enige tijd niet meer verschijnen als jouw naam wordt gegoogled.

Forums

Bijdragen die je zelf op forums hebt geplaatst kun je meestal zelf verwijderen. Als je het wachtwoord van de website kwijt bent kun je het opnieuw opvragen. Stuur zonodig een e-mail naar de beheerder als dit niet lukt. Op de meeste forums kun je berichten wijzigen, en dan de hele tekst verwijderen. Mocht een forum die mogelijkheid niet bieden dan kun je de beheerder vragen om dit voor je te doen. Als dit niet helpt is het aan te raden om nieuwe berichten te posten. Deze zullen na verloop van tijd ook in Google verschijnen, bóven de oude berichten.

Websites

Als er ongewenste informatie over jezelf op een website staat kun je een e-mail sturen aan de webmaster met een verzoek om het te verwijderen. Geef duidelijk aan waarom er actie nodig is, bijvoorbeeld omdat er privé-gegevens op de website staat. Meld - bijvoorbeeld - dat jouw foto en naam zonder toestemming op de website zijn gezet, en vraag om de achternaam te verwijderen. Uiteraard ben je hierbij afhankelijk van de medewerking van de beheerder: blijf vriendelijk en zakelijk.

Het heeft geen zin om beheerders te vragen om meningen te verwijderen, zoals negatieve recensies. In dat geval kun je je beter richten op het verkrijgen van andere, positieve berichten op internet.

Geen contactgegevens
Als een website geen contactgegevens vermeld kun je proberen de eigenaar op te zoeken: Eigenaar domeinnaam achterhalen

Ongewenste informatie verdringen

Als het niet lukt om ongewenste informatie van internet te verwijderen - omdat je geen medewerking krijgt van website beheerders - kun je het beeld van jezelf opvijzelen door zelf informatie op internet te plaatsen. Profielen op sociale netwerken komen hoog in de zoekresultaten te staan, evenals YouTube video's. Ook reacties op forums, en eigen weblogs of websites kunnen andere - ongewenste - informatie in de zoekresultaten verdringen. Om boven te komen in Google zul je uiteraard bij alles wat je plaatst je volledige naam moeten vermelden.

Via Filip Bourgeois, André Manssen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten