maandag 8 april 2013

Dierenmuseum


Een website met een verzameling kennis en informatie over de relatie tussen mens en dier. Het Dierenmuseum belicht deze relatie vanuit cultuurhistorisch perspectief.

Het Dierenmuseum is een virtueel museum en heeft 7 'tentoonstellingsruimtes'. Iedere ruimte is onderverdeeld in een aantal thema's en ieder thema weer in een aantal onderwerpen.

1. De dierenwereld

Wat weten we over dieren? Wat zijn dieren? Hoe zijn dieren ontstaan? Hoe heeft de mens de dierenwereld geordend? Wat is het gedrag van dieren? Hebben dieren emoties, zelfbewustzijn en kennen ze moraal? Hoe intelligent zijn dieren? Wat zijn de bedreigingen van de dierenwereld?

2. Denken over dieren

Hoe denken mensen over dieren? Tellen dieren mee? Hoe behoren we met dieren om te gaan? Wat zeggen filosofen en ethici daarover? Hoe kijken verschillende religies tegen dieren aan? Welke organisaties komen op voor de belangen van dieren en waarom? Hoe zit het met politiek, beleid en regelgeving?

3. Omgang met dieren

Hoe gaan we om met dieren? Vroeger en nu? In Nederland en in andere landen en culturen? Leer meer over dieren voor bont, gezelschap, onderzoek, sport, vermaak, veehouderij, visserij, werk en dieren in het wild.

4. Maatschappelijke discussies

Waar leidt onze omgang met dieren tot discussie? De discussies gaan veelal over het welzijn van dieren en de vraag of we wel op een respectvolle wijze met dieren omgaan. Leer wat de discussies zijn over dieren voor bont, gezelschap, onderzoek, sport, veehouderij, vermaak, visserij, werk en dieren in het wild.

5. Dieren in cultuur

Dieren komen veelvuldig voor in kunst, literatuur, films en reclame. Deze cultuuruitingen laten ook zien hoe mensen (vroeger en nu) tegen dieren aan kijken en wat dieren voor mensen betekenen of hebben betekend.

6. Dierenliefde

De meeste mensen houden van dieren, maar wat is precies dierenliefde? Hoe komt het dat we op verschillende wijze met dieren omgaan? Waarom identificeren we ons met dieren? Waarom leggen we verzamelingen aan van ons lievelingsdier en hebben we dierentatoeages. En hoe zit het met liefde en vriendschap tussen dieren?

7. Nieuws

Hier vind je informatie over nieuwe boeken, cursussen, evenementen, lezingen, symposia, films, tentoonstellingen en tv-programma's die raken aan het thema mens-dier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten