maandag 8 oktober 2012

Rassenlijst bomen

Bron: www.groenkennisnet.nl


De nieuwste Rassenlijst Bomen is uit en wel in digitale vorm: online en gratis toegankelijk voor iedereen. Daarmee wijkt deze, alweer negende editie van de lijst, af van de traditie om de herziene Rassenlijst elke vijf jaar in boekvorm uit te brengen.

Gebruik lijst

Per soort wordt onder meer uitgelegd wat de meest voorkomende toepassingen zijn, hoe de boom gevormd is (morfologie), wat het natuurlijk verspreidingsgebied is van de boom, op welke grond deze groeit en met welke ziekten en plagen de boom te maken kan krijgen. Verder zijn er, betreffende uitgangsmateriaal, onder meer de categorie├źn ‘getest’, ‘gekeurd’, ‘geselecteerd’ en ‘van bekende origine’. In de online lijst wordt onder het kopje ‘Handleiding voor gebruik’ (klik ‘Definities’) uitleg gegeven over al deze termen.
Typt een gebruiker in het zoekveld bijvoorbeeld ‘beuk’ dan verschijnt er een aantal soorten. De soort ‘Fagus sylvatica’ blijkt vooral te worden gebruikt voor houtproductie. Het is een rechte, snelgroeiende boom, groeit op vrijwel alle gronden en heeft weinig last van ziekten en plagen. Wil men zaden van de Fagus sylvatica ‘van bekende origine’ dan zijn daarvoor 3 aangewezen plekken, waaronder de Koninklijke Houtvesterij Het Loo.

Digitaal

Het voordeel van de digitale versie is -naast toegankelijkheid en gebruiksgemak- dat tussentijdse wijzigingen vrijwel direct zijn door te voeren. Dit meldde Sven de Vries reeds in de januari-editie 2011 van het vakblad De Boomkwekerij. De Vries was betrokken bij het tot stand komen van de negende editie van de Rassenlijst Bomen. Zie ook de powerpointpresentie van De Vries over de Rassenlijst Bomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten