vrijdag 5 oktober 2012

Nieuwe versie wikiwijsBron: www.wikiwijs.nl 

Downloaden van een Wikiwijs-arrangement als e-book, meerkeuze- en combinatievragen toevoegen en werken met leerlingarrangementen. Deze en diverse andere functionaliteiten en verbeteringen zijn vanaf vandaag beschikbaar in de nieuwe versie van Wikiwijs Maken. De nieuwe functionaliteiten komen voort uit suggesties van gebruikers onder andere via Uservoice.
In Wikwijs Maken kun je eigen leermateriaal uploaden,maar ook leermateriaal van anderen samenvoegen tot een (nieuw) groter geheel; een Wikiwijs-arrangement. Om de nieuwe mogelijkheden in deze versie te ontdekken is een handleiding beschikbaar.
Nog niet eerder gewerkt met Wikiwijs Maken? Bekijk dan eerst de snelstartgids Wikiwijs Maken.

Veranderingen en nieuwe functionaliteiten
Hieronder volgt een beknopt overzicht van alle veranderingen en nieuwe functionaliteiten:

Downloaden Wikiwijs-arrangement als eBook 
Je kunt voortaan van ieder Wikiwijs-arrangement een eBook downloaden. Het eBook is vervolgens afspeelbaar op tablets (ook de iPad), mobiele telefoons en laptops/desktops. Het e-book is beschikbaar in epubformaat (versie 2.0.1).

Interactieve vraagelementen
Het is vanaf nu mogelijk om interactieve vraagelementen toe te voegen aan een Wikiwijs-arrangement. Er zijn twee vormen: een meerkeuzevraag en een combinatievraag. De interactieve vraagelementen worden ook meegenomen in e-books, met de antwoorden  achterin.

Werken met een leerlingarrangementHet leerlingarrangement is bedoeld voor docenten die bijvoorbeeld opdrachten voor leerlingen in een arrangement willen opnemen. Leerlingen kunnen voor een arrangement worden uitgenodigd en ontvangen dan een kopie van het gemaakte arrangement. De leerlingen kunnen in deze kopie (het leerlingarrangement) wijzigingen aanbrengen en op die manier opdrachten uitwerken.

Automatisch colofon in arrangement
Aan ieder Wikiwijs-arrangement wordt automatisch een colofon toegevoegd. Dit colofon vind je op de laatste pagina van ieder arrangement. In het colofon worden standaard alle links die je via ‘bestanden en links’ in het arrangement hebt geplaatst, getoond. Daarnaast is er de mogelijkheid zelf een toelichting te schrijven of een afbeelding te plaatsen. Je kunt het colofon bijvoorbeeld ook gebruiken als disclaimer.

Knoppen ‘volgende’ en ‘vorige pagina’
Vanaf nu kun je door ieder Wikiwijs-arrangement bladeren via de knoppen ‘volgende’ en ‘vorige’. Deze mogelijkheid wordt aangeboden naast de navigatie via het menu

Verbeterde omgang met menu’s/submenu’s 
De breedte van de inhoudsopgave in het arrangement is verkleind, waardoor er meer ruimte overblijft voor het tonen van de inhoud van het arrangement. Verder wordt tekst in menu- of submenu’s niet langer afgekapt, maar indien nodig over meerdere regels getoond. Ten slotte worden in het arrangement alleen de hoofdmenu’s standaard getoond, de submenukeuzes in eerste instantie verborgen. Hierdoor is de menubalk aan de linkerzijde korter en overzichtelijker.

Groep elementen verplaatsen
In de Wikiwijs Maken tool is het nu mogelijk om een groep elementen te selecteren en die vervolgens tegelijk te verslepen. Handig op het moment dat je bijvoorbeeld een hele pagina wilt verplaatsen. Je kunt dan alle elementen die tot die pagina behoren in één keer op de goede plek zetten.

Element kopiëren
Ook bestaat de mogelijkheid een element uit een ander arrangement te kopiëren en in je eigen Wikiwijs-arrangement plaatsen.

Plaatsen en uploaden afbeeldingen
In deze versie is het mogelijk om een afbeelding van internet te downloaden via de link (URL) ervan. Deze mogelijkheid is beschikbaar naast het uploaden van een afbeelding vanaf de eigen computer.

Verbergen titel arrangement 
Het is voortaan mogelijk om de titel van het arrangement te verbergen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor gebruikers die een eigen afbeelding in de header van het arrangement hebben, waarin de titel van het arrangement al duidelijk wordt. Het (nogmaals) tonen van de titel maakt het in dat geval minder fraai.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten