maandag 23 mei 2016

Plagiaat opsporen

Het internet maakt het voor leerlingen soms wel heel makkelijk en verleidelijk om te knippen en te plakken en te laten lijken alsof een werkstuk of opdracht zelf bedacht en geschreven is. Wanneer je het vermoeden hebt dat er van plagiaat sprake is kun je hetzelfde wapen gebruiken als de leerling: het internet! Er zijn betaalde programma's om achter plagiaat te komen, maar er zijn ook gratis mogelijkheden.


Googelen

Je kunt fragmenten van een tekst, die verdacht overkomen omdat stijl of kwaliteit afwijkt van de overige tekst, googelen. Zet de verdachte zin/tekst tussen aanhalingstekens of klik in de Google- zoekpagina op het pictogram met het tandwiel. Ga vervolgens naar "geavanceerd zoeken" en typ daar de zoekterm in het veld "dit exacte woord of deze exacte woordengroep".
Levert deze zoekopdracht niets op, probeer het dan met minder woorden of laat de aanhalingstekens weg.Websites (gratis) om plagiaat op te sporen

De website plagiarisma biedt drie mogelijkheden om plagiaat op te sporen:
- plak een stukje tekst
- voer een url in om online de inhoud te controleren
- upload een document
Na de zoekactie krijg je de eventuele resultaten in de vorm van aanklikbare links, plus een vermelding van de domeinen waarin de zoekmachine de tekst heeft aangetroffen.

De site Plagiarisma checker  is vergelijkbaar met bovenstaande site. Na het invullen van een tekst, url of het uploaden van een bestand, moet een captcha worden ingevuld. Als er sprake is van plagiaat verschijnt die met de omschrijving 'plagiarized'Geen opmerkingen:

Een reactie posten