In het blad Resource aandacht voor de film De Nieuwe Wildernis die 26 september in première gaat. De trailer belooft volgens het blad ‘een natuurspektakel van BBC-allure’. Scholen geloven er ook in: kort na de kinderpremière liep het storm voor de gratis lespakketten.
Op de website van Staatsbosbeheer is te lezen dat in de 2 dagen na vertoning van de kinderpremière op 18 september ruim 1000 van de 8000 basisscholen in Nederland gratis lespakketten hebben aangevraagd.
In het blad wordt de (veld)regisseur Ruben Smit geïnterviewd over zijn project. Deze Wageningse ecoloog, eerder docent en inmiddels professioneel natuurfotograaf en –filmer, steekt niet onder stoelen of banken dat kennis van de ecologie belangrijk is voor het maken van een film als deze. ‘Als ecoloog zie ik relaties op een wat hoger abstractieniveau, zoals tussen kleine knagers en de verspreiding van boomzaden. [...] Nu voel je als kijker vanzelf dat het een met het ander te maken heeft’, stelt Smit.
Smit vertelt over de humor in de film en over scènes die ‘meer dan ooit de ziel van dieren blootleggen’, daarbij aantekenend ‘Zonder dat het antropocentrisch wordt – het is geen bambi-film’.
Over die wildernisnatuur gaat het onderwijspakket. Onder het kopje ‘Aan de slag’ op de website staan meerdere foto’s met diverse thema’s/lessen, waaronder ‘Eten en gegeten worden’ en ‘Alles hangt samen’. Op laatstgenoemde webpagina is genoemde introductieclip te vinden en verder lesonderdelen, zoals ‘Het leven van de vos’. Docenten kunnen inloggen op de website en krijgen zo toegang tot de lesbeschrijvingen en werkbladen. Via een ‘uitgebreid zoeksysteem’ kunnen zij, eenmaal ingelogd, op zoek naar excursies in de buurt.
Meer informatie is te vinden op de site van Groenkennisnet
Ziel van dieren
Resource meldt in haar artikel met de kop ‘Grootse natuurfilm wil ziel van dieren blootleggen’ dat De Nieuwe Wildernis Nederlands grootste natuurfilm ooit is. ‘Meerdere cameraploegen hebben twee jaar gefilmd in de Oostvaardersplassen. De documentaire draait straks in negentig bioscopen en wordt in december in drie delen door de VARA uitgezonden.’In het blad wordt de (veld)regisseur Ruben Smit geïnterviewd over zijn project. Deze Wageningse ecoloog, eerder docent en inmiddels professioneel natuurfotograaf en –filmer, steekt niet onder stoelen of banken dat kennis van de ecologie belangrijk is voor het maken van een film als deze. ‘Als ecoloog zie ik relaties op een wat hoger abstractieniveau, zoals tussen kleine knagers en de verspreiding van boomzaden. [...] Nu voel je als kijker vanzelf dat het een met het ander te maken heeft’, stelt Smit.
Smit vertelt over de humor in de film en over scènes die ‘meer dan ooit de ziel van dieren blootleggen’, daarbij aantekenend ‘Zonder dat het antropocentrisch wordt – het is geen bambi-film’.
Wildernis in de klas
Getuige de grote vraag onder scholen hoeft een film niet altijd een Disney-gehalte te hebben om kinderen aan te spreken. In de introductieclip voor het lespakket, te vinden op de speciaal ingerichte website ‘De Nieuwe Wildernis in de klas’, spreekt Smit de kinderen direct aan terwijl hij in het natuurgebied de Oostvaarderplassen loopt: ‘Als je goed om mij heen kijkt, dan zie je dat de natuur er anders uitziet dan dat je misschien gewend bent. Overal liggen dooie bomen en de planten, maar ook de dieren hebben vrij spel. Deze vorm van natuur, noemen we... wildernisnatuur’.Over die wildernisnatuur gaat het onderwijspakket. Onder het kopje ‘Aan de slag’ op de website staan meerdere foto’s met diverse thema’s/lessen, waaronder ‘Eten en gegeten worden’ en ‘Alles hangt samen’. Op laatstgenoemde webpagina is genoemde introductieclip te vinden en verder lesonderdelen, zoals ‘Het leven van de vos’. Docenten kunnen inloggen op de website en krijgen zo toegang tot de lesbeschrijvingen en werkbladen. Via een ‘uitgebreid zoeksysteem’ kunnen zij, eenmaal ingelogd, op zoek naar excursies in de buurt.
Meer informatie is te vinden op de site van Groenkennisnet
Geen opmerkingen:
Een reactie posten