maandag 23 mei 2016

Plagiaat opsporen

Het internet maakt het voor leerlingen soms wel heel makkelijk en verleidelijk om te knippen en te plakken en te laten lijken alsof een werkstuk of opdracht zelf bedacht en geschreven is. Wanneer je het vermoeden hebt dat er van plagiaat sprake is kun je hetzelfde wapen gebruiken als de leerling: het internet! Er zijn betaalde programma's om achter plagiaat te komen, maar er zijn ook gratis mogelijkheden.


Googelen

Je kunt fragmenten van een tekst, die verdacht overkomen omdat stijl of kwaliteit afwijkt van de overige tekst, googelen. Zet de verdachte zin/tekst tussen aanhalingstekens of klik in de Google- zoekpagina op het pictogram met het tandwiel. Ga vervolgens naar "geavanceerd zoeken" en typ daar de zoekterm in het veld "dit exacte woord of deze exacte woordengroep".
Levert deze zoekopdracht niets op, probeer het dan met minder woorden of laat de aanhalingstekens weg.



Websites (gratis) om plagiaat op te sporen

De website plagiarisma biedt drie mogelijkheden om plagiaat op te sporen:
- plak een stukje tekst
- voer een url in om online de inhoud te controleren
- upload een document
Na de zoekactie krijg je de eventuele resultaten in de vorm van aanklikbare links, plus een vermelding van de domeinen waarin de zoekmachine de tekst heeft aangetroffen.

De site Plagiarisma checker  is vergelijkbaar met bovenstaande site. Na het invullen van een tekst, url of het uploaden van een bestand, moet een captcha worden ingevuld. Als er sprake is van plagiaat verschijnt die met de omschrijving 'plagiarized'











maandag 18 april 2016

Grote bestanden versturen

Op de site van het tijdschrift computertotaal worden een aantal sites besproken waarmee grote bestanden per mail kunnen worden verstuurd:


WeTransfer

Eén van de redenen om enthousiast te worden van WeTransfer, is het feit dat de interface zo eenvoudig is dat iedereen het kan begrijpen. Je klikt simpelweg op de knop Voeg bestanden toe, vult je e-mailadres in, het adres van de ontvanger en uiteraard het bijbehorende bericht, en klaar is kees. De ontvanger krijgt een link waarmee het bestand (of de bestanden) gedownload kunnen worden gedurende een periode van 10 dagen. Daarna worden ze van de server verwijderd. Lees ook: Snel bestanden versturen met Infinit.


Met WeTransfer kun je gratis tot 2 GB aan bestanden per keer sturen. Meer kan ook (evenals een langere bewaartijd), maar daarvoor ga je betalen.

DropSend







NB: DropSend werkt ook fantastisch, maar is gratis wel beperkt tot 5 keer per maand.


SendAnywhere





 NB: Met Send Anywhere heb je geen limiet in grootte, maar óók veel minder tijd.


Ge.tt

Ge.tt werkt ongeveer hetzelfde als WeTransfer, alleen zijn er wat nuanceverschillen. Bij Ge.tt heb je bijvoorbeeld wel een account nodig om bestanden te versturen (gelukkig niet om te ontvangen). Het uploaden en versturen van bestanden is daardoor iets omslachtiger, maar lang ben je er zeker niet mee bezig.
Klik op Create Account op de website van Ge.tt en vul je gegevens in, of log snel in met Facebook of Twitter. Als je bent ingelogd, kun je bestanden gaan uploaden door aan de linkerkant op Add files te klikken. Daarna kun je middenin het scherm het e-mailadres van de ontvanger intypen en een tekstbericht bijvoegen. De ontvanger krijgt een link in zijn mailbox, waarmee hij het bestand kan bekijken. Downloaden van het bestand kan via de knop Downloaden aan de linkerkant. Handig is dat je als verzender Facebook-achtige notificaties krijgt als een bestand is gedownload door de ontvanger.

woensdag 6 april 2016

Websites voor het onderwijs

Op deze site is een opsomming van meer dan 200 Engelstalige websites te vinden waarop informatie staat die o.a. voor het onderwijs kan worden gebruikt (instructiefilms, podcasts, wiki's enz.).

"This is an alphabetical list of 200+ websites which provide information and/or instruction about a wide range of subjects – mostly for FREE. The websites cover a wide range of informational and educational topics and include general reference resources, how-to guides, wikis, how-to videos, podcasts, courses, lessons, tutorials (including open courseware), e-books as well as other reference resources and places to ask questions both online and on your mobile.  The resources are suitable for learners of all ages: students as well as workplace learners and lifelong learners – as well as teachers, educators and trainers. "



Instructie video's

Hieronder een opsomming van sites waarop Engelstalige instructiefilmpjes zijn te vinden


  1. 5min Life Videopedia - instructional and how-to videos
  2. Academic Earth - Thousands of video lectures from the world's top scholars
  3. blip.tv - next generation TV network
  4. Google Video - videos on all topics
  5. Graspr - The instructional video network
  6. Howcast - How-to videos
  7. iCue - A fun, innovative, learning environment built around video from the NBC News Archives
  8. Instructables - Make, HowTo and DIY 
  9. iTunes U - Faculty are using iTunes U to distribute digital lessons to their students, e.g Stangord, Trinity College Dublin, etc.
  10. John Locker - Documentaries and educational videos
  11. MindBites - Video instructional marketplace and publishing platform (Some free)
  12. MonkeySee - HowTo videos
  13. neoK12 - free educational videos and lessons for K-12 school kids
  14. Research Channel - 3,500 video titles available
  15. SchoolTube - provides students and educators with a safe, world class, video sharing webiste
  16. Sparkeo - a flexible video platform
  17. SuTree - learn virtually everything by watching how to videos from all over the web.
  18. TeacherTube - educational videos
  19. TED (Technology, Entertainment, Design) - a clearinghouse that offers free knowledge and inspiration from the world's most inspired thinkers, and also a community of curious souls to engage with ideas and each other.
  20. TV Lesson - How to videos
  21. Ustream - watch live broadcasts, explore networks ranging from music, talk shows, sports and politics and/or review our past broadcasts.
  22. Video Jug - Life explained. On film.
  23. Vimeo - a thriving community of people who love to make and share videos
  24. YouTube - videos on everything under the sun
  25. YouTube EDU - aggregates all the videos from more than 100 institutions of higher education around the US.

donderdag 3 maart 2016

Google tips

Op Pinterest ben ik deze infographic tegengekomen met tips hoe je snel met behulp van Google informatie op het internet kunt zoeken.













Webtools voor het onderwijs

Op de site van Eduet staat een uitgebreid overzicht van webtools voor het onderwijs. Het is ingedeeld in categorieën. Door te klikken op een categoriekom je bij de pagina met de betreffende webtools (inclusief instructievideo's en links naar de sites waar de webtools te vinden zijn).





maandag 22 februari 2016

Website maken

Bron: www.creatiefmetict.eu
 
Een eigen website maken is echt heel eenvoudig geworden. Op het internet vind je verschillende toepassingen waarmee je snel een professioneel ogende website kan maken.


Een bekende tool om een website te maken is WIX. Je maakt een account aan  en je kan aan de slag. Je kiest een van de vele sjablonen en voegt de onderdelen toe die je nodig hebt. Snel wat inhoud toevoegen en je hebt al een leuke website!




Een gelijkaardige toepassing is Weebly. Ook hier maak je een gratis account aan en begin je dadelijk te bouwen aan je eigen website. Statische pagina's, blogpagina's, een contactpagina, ... het kan allemaal! Net zoals bij Wix kan je hier tekst, afbeeldingen, video en zo veel meer toevoegen.


Geen hele website nodig? Je kan even goed 1 projectpagina op het internet plaatsen. Hiervoor heb je bijvoorbeeld TACKK. Met Tackk maak je eigenlijk een grote digitale flyer of één paginawebsite. Je plaatst blokken met tekst, afbeeldingen en titels onder elkaar tot je een projectpagina hebt.



Ook de traditionele toepassingen om een blog te maken, zijn perfect voor je klas- of projectwebsite. Zowel Blogger als Wordpresszijn gratis. Met beide toepassingen kan je een blog maken, maar even goed een gewone statische website.

woensdag 17 februari 2016

Zaption

Bron: Social media in het MBO
 
Heb je een mooie instructievideo gemaakt of gevonden op internet? Maak deze dan extra leerzaam met behulp van de tool Zaption. Door de link van de video (bijvoorbeeld een YouTube film) te kopiëren naar Zaption kun je vragen, extra informatie of afbeeldingen toevoegen. De vragen kun je voorzien van feedback en je kunt als docente statistieken bekijken hoe de videolessen worden gebruikt en hoe de vragen worden beantwoord.
 
In de gratis versie kun je zoveel videolessen maken als je wilt en per video maximaal 6 elementen toevoegen.
Lees hieronder een uitgebreide handleiding voor deze tool of bekijk de instructiefilm.




 
 

 


vrijdag 5 februari 2016

Model 21e eeuwse vaardigheden

Bron: http://edu-curator.blogspot.nl/
Op 1 februari publiceerde Kennisnet het artikel: 'Nieuw model 21e eeuwse vaardigheden' .



"SLO en Kennisnet presenteren een nieuw, meer gedetailleerd model van 21e eeuwse vaardigheden [zie afbeelding]. Dit model omschrijft 11 vaardigheden die leerlingen in hun latere leven nodig hebben. En die ze zich nu in het onderwijs eigen moeten gaan maken. De eerste concrete lesmaterialen bij dit model komen dit voorjaar beschikbaar..." Lees het volledige artikel »

Op de homepage van de website van het 'SLO - Curriculum van de toekomst', onder het kopje '21e eeuwse vaardigheden' is een interactieve versie van dit model te vinden.
Als je op 'ICT-basisvaardigheden' klikt vind je een omschrijving van 'ICT-(basis)vaardigheden' én een uitleg waarom 'ICT-(basis)vaardigheden' in het belang zijn voor het onderwijs. Op deze pagina ook verwijzingen naar:
  • Voorbeeldmatig leerplankader 
  • Voorbeeldmaterialen (wordt in de loop van 2016 gevuld)
    "SLO ontwikkelt samen met leraren basis- en voortgezet onderwijs voorbeeldmaterialen voor ICT-basisvaardigheden. Deze zullen begin 2016 via deze website beschikbaar worden gemaakt."

Op de website staan instrumenten (QuickScans) om schoolleiders en leraren te helpen een antwoord te vinden op twee vragen:
  • Voor de schoolleider: "Heeft u al een schoolbrede visie over hoe de 21e eeuwse vaardigheden ingebed zijn in het curriculum van de school?"
  • Voor de leerkracht: "Weet U welke 21e eeuwse vaardigheden in uw klas aandacht krijgen?"
De quickscan is een reflectie-instrument en geen to-do-lijst. De instrumenten zijn bedoeld om een beeld te geven van de mate waarin aandacht wordt besteed aan '21e eeuwse vaardigheden'.

dinsdag 2 februari 2016

Websites



Onderwijsdatabank
De Onderwijsdatabank is hét informatiesysteem voor schoolpersoneel, onderwijsadviseurs, ouders, hulpverleners en beleidsmakers. Het biedt een actueel en volledig overzicht van alle voor het onderwijs relevante publicaties: van boeken en tijdschriftartikelen tot leermiddelen, audiovisuele media en andere educatieve bronnen. 


Gratis software
Voor bijna iedere PC en mobiele toepassing zijn gratis tools te vinden. Van de beste freeware en open source software en apps vind je hier een handig overzicht.
Kijk rond voordat je dure software of apps aanschaft, want hier kun je gratis alternatieven downloaden voor Windows, Mac, Linux, Android, iOS en Windows Phone!  Kijk bijvoorbeeld bij kantoorsoftware voor gratis anti-plagiaat software. Op de site van het tijdschrift computer idee staat ook een overzicht van gratis software. Op de site ninite is het mogelijk om gelijktijdig gratis programma’s te downloaden.

Ten minute mail is een handige site voor als je niet je eigen email wil gebruiken bij het aanmelden op een site of het downloaden van software.

ICT-tools


Hieronder een aan aantal ict tools die ik op de verschillende media ben tegengekomen. De handleidingen komen o.a. van de site ict idee

Educanon is een toepassing waarmee je (fragmenten van) een bestaande video kunt verrijken met meerkeuzevragen, open vragen en toelichting. De basisversie is gratis en biedt voldoende functionaliteiten om aan de slag te gaan met bestaand filmmateriaal. Je haalt jouw content eenvoudig van platformen als Youtube, Vimeo, de Khan Academie, Ted Ed, etc.
EDpuzzle is een video editing toepassing voor docenten die hun zelfgemaakte of zelf gevonden video (via allerlei platforms als YouTube, Khan Academie, Vimeo, etc.) willen verrijken met vragen en toelichting. Door leerlingen toe te voegen aan een klas binnen EDpuzzle kunnen zij de door jou bewerkte video bekijken en de opdrachten die erbij horen maken of doen. Je kunt leerlingen individueel feedback geven en dus per leerling zien hoe en wat zij gedaan hebben.
Inkscape is een open source tekenprogramma, met heel veel mogelijkheden.