vrijdag 5 februari 2016

Model 21e eeuwse vaardigheden

Bron: http://edu-curator.blogspot.nl/
Op 1 februari publiceerde Kennisnet het artikel: 'Nieuw model 21e eeuwse vaardigheden' ."SLO en Kennisnet presenteren een nieuw, meer gedetailleerd model van 21e eeuwse vaardigheden [zie afbeelding]. Dit model omschrijft 11 vaardigheden die leerlingen in hun latere leven nodig hebben. En die ze zich nu in het onderwijs eigen moeten gaan maken. De eerste concrete lesmaterialen bij dit model komen dit voorjaar beschikbaar..." Lees het volledige artikel »

Op de homepage van de website van het 'SLO - Curriculum van de toekomst', onder het kopje '21e eeuwse vaardigheden' is een interactieve versie van dit model te vinden.
Als je op 'ICT-basisvaardigheden' klikt vind je een omschrijving van 'ICT-(basis)vaardigheden' én een uitleg waarom 'ICT-(basis)vaardigheden' in het belang zijn voor het onderwijs. Op deze pagina ook verwijzingen naar:
  • Voorbeeldmatig leerplankader 
  • Voorbeeldmaterialen (wordt in de loop van 2016 gevuld)
    "SLO ontwikkelt samen met leraren basis- en voortgezet onderwijs voorbeeldmaterialen voor ICT-basisvaardigheden. Deze zullen begin 2016 via deze website beschikbaar worden gemaakt."

Op de website staan instrumenten (QuickScans) om schoolleiders en leraren te helpen een antwoord te vinden op twee vragen:
  • Voor de schoolleider: "Heeft u al een schoolbrede visie over hoe de 21e eeuwse vaardigheden ingebed zijn in het curriculum van de school?"
  • Voor de leerkracht: "Weet U welke 21e eeuwse vaardigheden in uw klas aandacht krijgen?"
De quickscan is een reflectie-instrument en geen to-do-lijst. De instrumenten zijn bedoeld om een beeld te geven van de mate waarin aandacht wordt besteed aan '21e eeuwse vaardigheden'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten