dinsdag 3 juli 2012

teken

Bron: Groenkennisnet

 
Het tekenseizoen is in volle gang. Veel mensen bezochten inmiddels de website Tekenradar.nl, die op 28 maart gelanceerd werd door Wageningen University en het RIVM ((Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Tot nu toe zijn al ruim 2000 tekenbeten gemeld en meer dan 600 teken opgestuurd voor onderzoek. Dit aantal overtreft de verwachtingen, meldt de Natuurkalender in een persbericht. Raadpleeg voor meer informatie over teken en de ziekte van Lyme het dossier van Groenkennisnet.

Tiendaagse tekenverwachting

Op de Tekenradar is de tiendaagse tekenverwachting te bekijken. Daarnaast worden bezoekers opgeroepen een tekenbeet door te geven en verwijderde teken op te sturen om te controleren op de aanwezigheid van de Borrelia bacterie. Deze bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken.
De helft van de gemelde tekenbeten is opgelopen in het bos. Maar ook opvallend veel beten (zo’n 40%) werden in de tuin opgelopen. De meeste tekenbeten werden gemeld in Gelderland, Noord-Holland en Brabant. Vanuit Flevoland, Zeeland en Groningen kwamen de minste meldingen.

Film over controleren en verwijderen van teken

Een teek? Pak ‘m beet! is de titel van het filmpje, dat deze week is uitgebracht door het RIVM. In de film is te zien hoe mensen in de natuur risico lopen. Spelende kinderen, maar ook een boswachter en huisarts komen er in aan het woord. Ook wordt duidelijk gedemonstreerd hoe u moet controleren op teken en een teek moet verwijderen. ‘Houd de plek waar een teek heeft gebeten drie maanden in de gaten’ is een van de adviezen in de film.


De film is te gebruiken als voorlichtingsmateriaal voor werknemers in het groen en voor kinderen, op school, thuis of tijdens een vakantiekamp in de natuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten